Fornylig var jeg forbi min gamle studieby Kolding for at gæsteforelæse ved Designstudier (KA) på Syddansk Universitet. Det var rigtig godt at være tilbage og ikke mindst at få oplevet SDUs flotte nye bygning – den er absolut et besøg værd.

Gæsteforelæsning ved Designstudier

Onsdag d. 5. oktober gav jeg en forelæsning for de kandidatstuderende ved Designstudier på Syddansk Universitet, som kredsede om designformidling / formidling af design, da de studerende netop kan vælge at gå formidlingsvejen, når de er færdiguddannede. Af samme årsag lagde jeg især vægt på den svære overgang fra akademisk sprog til almen formidling, som de fleste kæmper lidt med umiddelbart efter universitet – mig selv inklusive.

Forelæsningen kastede efterfølgende en række gode spørgsmål af sig og en interessant dialog, der – som det så ofte sker – også gav mig nye inputs og ideer mine egne formidlingsprojekter, ligesom jeg fornemmede, at de studerende fik noget konkret og brugbart med hjem.

Dagen markerede desuden starten på et nyt samarbejde mellem kandidatuddannelsen i Designstudier og jeg omkring et designformidlingsprojekt, som jeg arbejder på, og håber, jeg snart kan fortælle mere om. Jeg laver pt. fundraising og forarbejde på projektet, men vil fortælle mere her på bloggen, så snart jeg kan.

Under mit besøg fik jeg også set en del af universitets nye flotte (energi-rigtige) bygning og taget et par billeder undervejs. Det har jeg skrevet lidt om herunder.

Gæsteforelæsning ved Designstudier

Indendørs mindes man Det Kgl. Biblioteks tilbygning i København (1999, Schmidt, Hammer & Lassen), kaldet Den Sorte Diamant, som også gør brug af enorme åbne rum, der lyses op af adskillige store glasfacader og tillige brydes af skrå linjer, der skærer sig gennem rummet. Der er også noget Guggenheim Museum i New York over det store åbne rum, hvor man på flere etager kan bevæge sig rundt på hvide balkoner og kigge ned – ikke mindst i kraft af de mange organiske former, som man bl.a. møder på selvsamme etager.

Men hvor Guggenheim bygningen (1959, Frank Lloyd Wright) repræsenterer en kridhvid – omend organisk – modernisme, så virker SDUs bygning det mere varm og sprælsk med sin effektive brug af farver og adskillige materialetyper, der giver rummet en legende og glad stemning. En stemning som i øvrigt fint afspejler tidens forhandling af autoriteter og undervisning i øjenhøjde. Jeg tror virkelig man trives godt i det – jeg får i hvert fald et lille smil på læben.

Gæsteforelæsning ved Designstudier

Udendørs er der klare referencer til Nykredit glaskubens/krystallens eksteriør i København (2001, Schmidt, Hammer & Lassen), men i endnu højere grad Industriens (nye) hus på Rådhuspladsen i København (2013, Transform), der også nyder godt af den store glasfacade med mulighed for interessante farvespil. Man kommer dog også generelt til at tænke på Bjarke Ingels og BIG tegnestuens for tiden herskende æstetik – de skæve linjer, det legende udtryk og en udefinerbar fornemmelse af noget organisk overfor tidligere tiders mere kolde glas-stål-beton monumenter.

Kontorerne, som jeg så på min tur rundt, er aflange, placeret i yderkanten af bygningen og udstyret med delvise glasdøre ud mod gange og balkoner, samt en forrygende udsigt i kraft af store vinduespartier i modsatte ende, som indgår i den generelle glasfacade. De virker åbne og gennemsigtige, modsat de mere trængte og indelukkede kontorer, som man oplever andre steder. Kontorerne understreger dermed bygnings generelle åbne udtryk – hvilket må fordre (sam)arbejdet, om det så er forskning eller administration.

De undervisningslokaler, som jeg var forbi, deler samme kvaliteter. En bred og markant facadevæg i glas, som selvfølgelig kan dækkes til efter behov, og delvis glasdør ud til gang og balkon. Lys er det nok af, og udsigten er ej heller dårlig.

Hvis man føler sig indelukket og afskåret fra omverdenen, som studerende med udsigt til fem års studie, som tror jeg, at denne form for arkitektur kan være en del af modsvaret.

Gæsteforelæsning ved Designstudier

Foran bygningen er der anlagt små grønne felter, som modvirker den ellers lidt klassiske oplevelse af en omkransende og vindomblæst parkeringsplads – som selvfølgelig er nødvendig ved den slags bygninger, men vel ikke behøver agere kølig velkomstkomité – en skøn detalje! Til venstre for bygningen løber desuden Kolding å, der yderligere bløder udrykket og op spejler sig i bygningens facade.

Bygningen, som var færdiggjort i 2014 af Henning Larsen Architects efter seksten års arbejde, blev ved åbningen kaldt en “perle” af universitets rektor – jeg kan kun give ham ret.

Den fremstår varm, åben og indbydende, og ikke mindst moderne, men uden den så ofte medfølgende kolde og let menneskefjendske stemning, der kan præge moderne arkitektur – jeg får simpelthen lyst til at studere igen!

Udover universitets nye bygning så er Kolding by også et besøg værd i sig selv – især hvis man er designinteresseret.

Kolding arbejder hårdt på at blive Danmarks designcentrum og huser i dag designuddannelser ved både Syddansk Universitet og Kolding Designskole, designudstillinger på Trapholt museum og Koldinghus, og ikke mindst en række rådgivningsfunktioner og fællesskaber (Kolding Kommunes Designsekretariat, Design City Kolding mm.), som skal understøtte og fremme væksten af lokale designvirksomheder og -initiativer.

Jeg kunne også nævne det flotte (rimeligt nye) bibliotek ved siden af banegården, som deler mange af universitetsbygningens kvaliteter, Nicolai kulturcenter og Mungo Park teater, som begge ligger i hjertet af Kolding, udsigten over slotssøen osv.

Jeg bøjer mig for en by, hvor man kan gå til alting på max. 20. min, som holder et så højt niveau.

PS: Kolding arbejder efter sigende på en årlig “Design Week” – endnu en grund til at kigge forbi..

Besøg den nye bygning her:

Syddansk Universitet, Kolding
Universitetsparken 1
6000, Kolding

Campus Kolding: http://www.sdu.dk/om_sdu/byerne/kolding